Сьогодні Пт 19.4.2024р.  
Вітаємо! Слава Ісусу Христу!, Гість
Головна » 2014 » Грудень » 21 » Робота дитячого парку зайняла призове місце в області (фото, відео)
18:35
Робота дитячого парку зайняла призове місце в області (фото, відео)

Різдвяно-патріотичний символ

Напередодні новорічно-різдвяних свят люди зайняті різноманітними підготовчими клопотами. Поки дорослі стараються подбати про відновлення старих сімейних традицій – діти перебувають в очікуванні якогось дива та казки... Наші бабусі та дідусі пильно слідкують, щоб усе було як годиться, щоб не опустити жодної дрібнички в справі підтримки українських традицій, адже кожна деталь важлива. Поки старші люди діляться знаннями древнього – молоде покоління намагається все те ввібрати і вдосконалити його згідно вимог сучасного сьогодення.

Перед зимовими святами маленькі майстри, які відвідують гурток «Народна творчість» зі Скала-Подільського дитячого парку, проявили цікаву ініціативу, яка була направлена на відновлення українських старовинних традицій, їхнього осучаснення, максимальної християнізації, пройняття духом патріотизму та збереження довкілля. Гуртківці позашкільного навчального закладу створили заміну ялинці – різдвяного дідуха у незвичному для нього ракурсі, надавши йому форми герба. Ця творча робота була представлена 15 грудня 2014 року на обласній виставці-конкурсі «Замість ялинки – зимовий букет» в номінації «Дідух, різдвяна атрибутика». Даний конкурс щорічно проводить Тернопільський обласний центр еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді, метою якого є створення рукодільної альтернативи, яка допоможе зберегти ялинки та інші хвойні дерева від масового нищення напередодні зимових свят.

Вихованці гуртка в своєму творчому задумі вирішили видозмінити поняття язичницького дідуха, замінивши його на християнсько-патріотичний атрибут зимових святкувань. Саме тому з’явилась ідея – створити виріб, який буде відображати духовне та патріотичне начало української нації у вигляді герба святого Володимира Великого, який запровадив християнство на теренах Київської Русі. В оригіналі зображення князевого герба мало особливий геральдичний зміст, а саме – зображення птаха у вертикальному польоті. Цим птахом був сокіл. Рівноапостольний Володимир бажав зобразити Святого Духа та обрав замість голуба, згадуваного у Біблії – сокола, який показував мужність предків, а також дію масового Хрещення жителів Київських земель, адже саме через це святе Таїнство з’явилась можливість здобути Спасіння у Господі: «Царство Небесне здобувається силою; і ті, що вживають силу, силоміць беруть його» (Мт 11. 12). Створений дітьми хрест над тризубом став символом свободи від гріха, подарованої Месією на хресному знаменні. Оновлена держава отримала духовну волю, тому на геральдиці легко прочитати слово «ВОЛЯ», за яку покладено безліч життів, а мальви, які оформляли композицію, символізували пролиту Героями кров заради свого українського народу. Цю працю було присвячено всім тим, які загинули за волю України. Презентацію роботи у Тернополі провів Збриський Богдан, який розповів журі про оформлення, задум та історію новорічно-різдвяного атрибуту і на завершення заспівав пісню «Мальви» у супроводі патріотичного відео-кліпу.

Дуже приємно було почути, що працю було належно оцінено, серед 200 експонатів різдвяно-новорічної тематики з цілої області, які поєднували практичну природоохоронну роботу в рамках акції «Ялинка», журі присудило нашій креативній роботі призове друге місце.

Я радію, як керівник гуртка народної творчості, за те, що ми змогли найперше прославити Господа Бога, замінивши язичницького дідуха на хрест, на що отримали благословення у місцевого греко-католицького священика, підкреслити дух патріотизму та прагнення до волі нашого народу, а заодно взяли участь у збереженні довкілля.

Керівник гуртка народної творчості Скала-Подільського дитячого парку – Германюк Марія Григорівна

Переглядів: 628 | Додав: S@L
Всього коментарів: 1
avatar
1 putinxzdox • 12:36, 23.12.2014
Молодці! Вітаємо!!!
avatar