Сьогодні Чт 25.4.2024р.  
Вітаємо! Слава Ісусу Христу!, Гість
Головна » 2012 » Листопад » 9 » Дитячі саморобні ліхтарики в храмі
12:41
Дитячі саморобні ліхтарики в храмі

Весь західний світ на початку листопада святкує так званий "Хелловін" — древнє кельтське свято, яке розглядають, як тваринницьке і сільськогосподарське, відповідно як язичницьке та окультне. В тих днях люди перевдягаються в одяг, який наводить жах всім оточуючим. Назва Halloween пішла від слова Hallowe'en — скорочення виразу All Hallow's Eve — надвечірня (переддень) Дня всіх святих, яке в свою чергу розшифровується як All Hallowed Souls Eve — дослівно: Надвечірня Всіх Святих Душ. Символом свята є світильник у вигляді голови з гарбуза, яким, одягнені в біле, діти лякають одні одних. Тоді постає питання — як це свято може називатись святом всіх святих і носити у своїй традиції одяг всякої нечисті, плутання грішного з праведним. Якраз така інтерпретація даного "свята" вводить людей у повне нерозуміння. А щоб дещо розплутатись, глянемо, що каже Церква на святкування перших днів листопада.

Перше листопада – день задушний. Останніми десятиліттями в Галичині і на Закарпатті прийнявся звичай першого листопада іти на цвинтар і на могилах рідних запалювати свічки. Цей звичай наш народ переймає від Всесвітнього дня померлих, який вшановують не тільки римо-католики, але практично всі народи, пов’язані з християнською культурою і традицією у більшості країн світу. В нашому народі цей день шанується також як день смерті Слуги Божого Митрополита Андрея Шептицького, а ще тому, що цього дня у 1918 році була проголошена ЗУНР. Тому цього дня молимося також за всіх тих, які боролися за незалежність нашої Батьківщини. На парафіях Святої Унійної Традиції УГКЦ священики відправляють Дев’ятницю за душі, терплячі в чистилищі. З року в рік зростає чисельність вірних, які приходить на ці жалобні богослужіння за своїх померлих.

День за душі померлих започаткував абат венедиктинського абатства в Клюні (Франція) св. Оділон (994-1048), який наказав після урочистостей Всіх Святих відправити Святу Літургію за померлих. У XIII ст. це свято прижилося у Західній Церкві, а в XIV ст. його запроваджено в Латинській Літургії. У 1915 р. Папа Римський Венедикт XV дозволив цього дня відправляти три Літургії.

Як бачимо, щоб правильно відсвяткувати день Всіх Святих не потрібно страшити людей одягом та гримом, треба цього дня прийти в храм і помолитися за душі в чистилищі. Саме тому в ніч перед святом влкмуч. Димитрія, 7 листопада, вихованці  дитячого парку та водночас діти Святоуспенської парафії УГКЦ смт.Скали-Подільської вирішили змінити погляд на запалення свічок у гарбузах із окультичним різьбленням на запалення свічок за душі в чистилищі у, подібних гарбузу, паперових саморобних ліхтариках.

Під проводом їмості Германюк Марії Григорівни, керівника гуртків "Умілі руки", діти власноруч зробили паперові різнокольорові ліхтарики з якими прийшли до храму на богослужіння. В нічній атмосфері, при пахощах кадила та світлі саморобних ліхтариків молодь помолилась з парафіянами храму Акафіст за душі померлих людей. Ця подія запам'ятається дітям надовго і хочеться вірити, що така молитва, започаткована п.Марією та діточками стане щорічною традицією молінь за душі в чистилищі й налаштує сучасних тинейджерів на правильне розуміння святкування дня Всіх Святих.

о.Василь Германюк
священик УГКЦ Скали-Подільської



Переглядів: 1120 | Додав: S@L
Всього коментарів: 0
avatar